Nový zákon o rodine lepšia ochrana práv dieťaťa

25.01.2010 17:09

Dá sa konštatovať, že nový Zákon o rodine poskytuje väčšiu ochranu práv maloletého dieťaťa?
Nový zákon o rodine upravuje v podstate tie isté práva dieťaťa ako predchádzajúci zákon. Napríklad právo dieťaťa na riadnu výchovu, právo dieťaťa na výchovu v rodinnom prostredí, právo na riadnu správu jeho vecí, právo maloletého dieťaťa na pomoc zo strany spoločnosti v prípadoch, keď mu rodičia nevedia alebo nechcú poskytnúť riadnu starostlivosť. Nový zákon však vo viacerých ustanoveniach tieto práva upravuje podrobnejšie a tým sa stáva pre adresátov zrozumiteľnejší. Z tohto pohľadu potom možno konštatovať, že poskytuje dieťaťu lepšiu ochranu jeho práv.


zakon-o-rodine.pdf (168,6 kB)

zakony.kurzy.cz/94-1963-zakon-o-rodine/


V čom je najväčšia zmena oproti predchádzajúcej právnej úprave postavenia maloletého dieťaťa?
Najväčšiu zmenu oproti predchádzajúcej právnej úprave vidieť v otázke ochrany majetkových práv maloletého dieťaťa. Treba predovšetkým povedať, že predchádzajúci Zákon o rodine slovo „majetok“ vôbec nepoznal. Pripravovali ho v období, keď sa predpokladalo, že majetkové záujmy občanov ustupujú do pozadia a postupne celkom zaniknú. Nový Zákon o rodine ukladá rodičom povinnosť spravovať majetok maloletého dieťaťa s náležitou starostlivosťou. Rodičia sú povinní odovzdať dieťaťu majetok, ktorý spravovali, do 30 dní od dosiahnutia plnoletosti dieťaťa. Dieťa má právo požiadať rodičov alebo osoby, ktoré jeho majetok spravujú, o vyúčtovanie týkajúce sa správy jeho majetku. Ak sú záujmy dieťaťa ohrozené a rodičia sami neurobili alebo nie sú schopní urobiť vhodné opatrenia na ochranu majetku, môže súd na tento účel ustanoviť dieťaťu majetkového opatrovníka. Zákon upravuje, ako má majetkový opatrovník pri nakladaní s majetkom maloletého dieťaťa postupovať. Rovnako je to aj v prípade, ak dieťaťu ustanovili poručníka.



Častým problémom v živote je, že rodič, ktorému nebolo pri rozvode zverené dieťa do výchovy, nemá možnosť sa s dieťaťom aspoň občas stretávať. Nastali nejaké zmeny na odstránenie tohto problému?
Predchádzajúci zákon ponechával otázku styku s dieťaťom na dohodu rodičov, pričom vychádzal z predpokladu, že rodičia sa o styku dohodnú po rozvode a že túto dohodu budú rešpektovať. Skúsenosti zo života však viedli k tomu, že nový Zákon o rodine upravuje túto otázku podstatne inak. Rodičia sa síce môžu dohodnúť o styku s maloletým dieťaťom, ale pred vyhlásením rozhodnutia o rozvode manželstva. Dohoda o styku s dieťaťom sa potom stáva súčasťou rozhodnutia o rozvode. Ak sa rodičia nedohodnú o úprave styku s maloletým dieťaťom, upraví styk rodičov s maloletým dieťaťom súd v rozhodnutí o rozvode. Zákon „myslí“ aj na prípady, keď jeden z rodičov opakovane bezdôvodne a zámerne neumožňuje druhému rodičovi styk s maloletým dieťaťom. Takéto správanie by si do budúcnosti mal každý rodič dobre zvážiť. Je totiž dôvodom, aby súd zmenil rozhodnutie o ďalšej osobnej starostlivosti o dieťa.



Ako upravuje nový zákon starostlivosť o dieťa, ktorého rodičia si neplnia riadne svoje povinnosti?
Možno povedať, že v tejto otázke neprináša nová úprava podstatné zmeny. Tak ako doteraz môže súd rozhodnúť o vhodnom výchovnom opatrení (napr. súd môže vhodným spôsobom napomenúť rodiča), pri závažnejších situáciách súd môže urobiť zásah do rodičovských práv - môže rodičovské práva obmedziť alebo rodičov ich rodičovských práv pozbaviť. Nový zákon priniesol aj možnosť pozastavenia rodičovských práv a povinností, ak niektorému z rodičov bráni vo výkone jeho rodičovských práv a povinností závažná prekážka a ak je to v záujme maloletého dieťaťa. Zákon upravuje aj problematiku náhradnej osobnej starostlivosti o dieťa, pestúnsku starostlivosť a ústavnú starostlivosť, pričom výslovne ustanovuje, že náhradná osobná starostlivosť alebo pestúnska starostlivosť má prednosť pred ústavnou starostlivosťou.



Počíta Zákon o rodine aj so starými rodičmi?
Počíta. Na rozdiel od predchádzajúcej právnej úpravy, ktorá výslovne upravovala len povinnosti starých rodičov pri výžive maloletých detí, nová právna úprava obsahuje ustanovenia, že súd môže upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi príbuznými. V spoločenskej praxi sú to spravidla starí rodičia. V predchádzajúcom období boli časté prípady, že po rozvode rodičov jeden z nich bránil styku dieťaťa so starým rodičom, ktorý ho prakticky do času rozvodu vychovával. Podľa novej právnej úpravy sa už môžu starí rodičia styku s maloletým dieťaťom dovolávať na súde. Treba však poznamenať, že vyživovacia povinnosť starých rodičov zostala zachovaná. Sú ju však povinní poskytovať svojim vnúčatám len vtedy, keď ju vnúčatá nevyhnutne potrebujú.
 

Príbehy

V tejto rubrike nie sú žiadne články.

Blog

Prvá správa

25.01.2010 09:18
Dnes bol spustený náš nový blog. Prosím sledujte ho, budeme sa snažiť prinášať vždy aktuálne informácie. Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.

Novinky

Striedava výchova

08.03.2010 11:12
Striedavá výchova – cesta k zachovaniu rodičovstva Často tým najťažším pre dieťa nie je samotný rozvod, ale smutná skutočnosť po ňom, kedy jeden z rodičov – najčastejšie otec – musel odísť. V našich podmienkach – v povedomí sudcov aj ľudí stále pretrváva názor, že dieťa patrí mame a otec je vo...

Nový zákon o rodine lepšia ochrana práv dieťaťa

25.01.2010 17:09
Dá sa konštatovať, že nový Zákon o rodine poskytuje väčšiu ochranu práv maloletého dieťaťa? Nový zákon o rodine upravuje v podstate tie isté práva dieťaťa ako predchádzajúci zákon. Napríklad právo dieťaťa na riadnu výchovu, právo dieťaťa na výchovu v rodinnom prostredí, právo na riadnu správu jeho...

Novinky....

25.01.2010 09:57
Práve dnes vznikla nová web stránka, zameraná na pomoc pri riešení práv otcov. Preto by som Vás chcel požiadať o pravdivé informácie, ktoré budete zverejňovať. Vulgarizmy a iné nevhodne chovanie, bude riešene blokáciou prístupu a uverejňovania Vašich príbehov a sprav. Neponúkame Vám právnu...